2015. július 6., hétfő

Terry Pratchett: Az Igazi Macska – Komoly(talan) macskológia



Újabb macskás vidámság. Csak mert megérdemlem. :-) Nem regény, csak egy kis szöveggyűjtemény, mely segít felismerni az Igazi Macskát. Ha esetleg valaki nem ismerné fel magától.
Lássunk néhány ismertetőjegyet:

* „az ideális Igazi Macska a maga eledelét olyan kivénhedt tálkából eszi, amelynek szélére még odaragadtak és rászáradtak korábbi táplálkozás maradványai,
* „Az Igazi Macskák szinte mindent megesznek, amit elkapnak.”
* „képesek meghallani a hűtőszekrény ajtajának nyílását akár két szobával arrébb is.”
* „születésüktől bennük van, hogy utálják a fehérkabátosokat”
      * nem hordanak masnit… stb

Megtudhatjuk még, hogy kell elnevezni és oktatni egy macskát, milyen játékokat adjunk neki és milyet ne, hogyan fegyelmezhető a legendás, hengerré csavart újságpapírral. Mindezt humorral átszőve.

Íme egy kis ízelítő, hogy miként kell beadni egy tablettát az Igazi Macskának:
„Egyik kezünkbe fogjuk a tablettát, a másikba egy nagy konyhai törlőruhát, amelynek egyik végéből dühödt macskafej bámul ki. A harmadik kezünkkel szétfeszítjük a kis állkapcsot, behelyezzük a tablettát, becsukjuk az állkapcsot, és negyedik kezünkkel addig cirógatjuk az állat torkát, amíg némi nyelési zaj arra nem utal, hogy a tabletta lement.
Ezt csak szeretnénk.
Nem ment le. Csak éppen mellécsúszott. Az Igazi Macskáknak van erre a célra egy titkos pofazacskójuk.”

És most lássunk két példát az Igazi Macskára:
Buksi
Buksi, a nagy légy vadász, aki napi fehérje szükségletét bogárkák befalásával fedezi. Hobbija az összegyűrt papírgalacsinok alapos megnyálazása és apró cafatokra tépése. Kedvence a zöld papíros konzerv, imád a könyvespolc tetején szundikálni. Ismertetőjegye: örökké lógó nyelv.

Prutyesz
Prutyesz, a nagy villámleső, aki vihar idején áhítattal nézegeti a villámokat. Hobbija a függöny húzogatás az éjszaka csendjében és a meleg radiátoron hasalás. Kedvence a sárga zacskós ropika, imádja a Tom és Jerryt és a jégtáncot. Ismertetőjegye: "félrecsúszott" fekete folt az orrán.



Macska tulajdonosoknak kötelező, egyéb személyeknek csak saját felelősségre ajánlott könnyed, egy estés, visítva röhögős olvasmány.

3 megjegyzés:

  1. Ez szuper lehet! El akarom olvasni! Mint Pratchett rajongó, ez nekem kötelező darab. ;) SZóval melyik könyvtárban is van meg?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Várkonyi Nándorban. De meg kell várnod, amíg visszaviszem. :-)

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.