2012. december 10., hétfő

Dr. Ambrus Péter: Az igazi testőrök



„SEMPER FIDELIS”, avagy „Mindenkor hűséges” – tartja a kormányőrök jelmondata.




Ez a könyv a Köztársasági Őrezred testőreinek mindennapjait mutatja be számos interjún keresztül. Bár a Köztársasági Őrezred, mint különálló szerv 2012. július 1-től megszűnt, állománya és feladatkörei a Készenléti Rendőrséghez kerültek át, így biztosítva továbbra is a védett személyek és kijelölt létesítmények megfelelő védelmét.
Kicsit kevesebbet kaptam ettől a könyvtől, mint vártam. Nyilván sok olyan dolog van, amiről nem beszélhetnek, mert nem adhatják ki a kulisszatitkaikat, de az hogy valaki minden kérdésre azt feleli, hogy erre nem válaszolhatok, egy idő után unalmassá teszi a könyvet.
Olvashatunk interjút a Köztársasági Őrezred akkori parancsnokával, a helyettesével, testőrökkel, testőrnővel, és míg az elsőnél még érdekes volt az illető életpályája, addig a negyediknél már annyira nem…
Szóval alig vártam, hogy a testőrök után a védett személyekkel készített interjúk következzenek. Na, az már olvastatta magát. A legjobban a Szili Katalinnal készített beszélgetés tetszett, ha másért nem, hát ezért érdemes volt elolvasni a könyvet. Ő azon védett személyek közé tartozott, akikkel szerettek együtt dolgozni a testőrei. Nem próbált folyton kibújni a védelem alól és igyekezett mindenben egyeztetni velük. Mondhatni, Ő az ideális védett.
Olvasás közben sokat gondolkodtam, hogy vajon milyen testőr, vagy milyen védett lennék. Nyilván az első teljesen kizárt, mert ahhoz nincsenek meg a megfelelő testi adottságiam. De még ha meg is lennének nem biztos, hogy ilyen életet szeretnék. Akármikor riaszthatnak, nincs nyugodt este, nyugodt hétvége. A testőr nem ehet és ihat akkor, amikor éhes, vagy szomjas, hanem amikor lehetősége van rá. És minden reggel úgy kel fel, hogy lehet, hogy ma lesz az a nap, amikor életét kell áldoznia a védett személyért. Bár a testőr feladata nem az, hogy a lövedék elé ugorjon, hanem az, hogy elmenekítse a védett személyt biztonságos helyre, mivel mindenkinek megvan a feladata az alakzaton belül, nyilván akinek a teljes testfelületével kell takarnia a védettet, az kapja adott esetben a golyót. Vajon van olyan híres személy, akiért ezt bevállalnám? Azt hiszem nincs… Persze a testőr nem válogathatja meg, hogy kit véd és kit nem. Politikai nézeteitől függetlenül maximális pontossággal és odafigyeléssel végzi a munkáját.
És hogy milyen védett lennék? Van, aki távolságtartó a testőreivel, van, aki focimeccset néz együtt velük. Valószínűleg én sem tudnék beszélgetés nélkül ülni mellettük az autóban, és ezzel igencsak megnehezíteném a dolgukat, mint például Mádl Ferenc, aki nagyon szeretett történeteket mesélni. Ezzel komoly problémákat okozva testőreinek: most az elnök úrra figyeljek, vagy arra, hogy a baltás gyilkos jön e szembe. Lehet, hogy annyit beszélnék, hogy a testőreim önként kérnék áthelyezésüket… Ezenkívül túl sok gondjuk nem lenne velem, hiszen nincsenek olyan hobbijaim, – mint mondjuk hosszútávfutás, vagy lovaglás - amivel kihívás elé állítanám őket. Bár lehet, hogy a hegedűgyakorlásaimat nehezen viselnék…
Ami még nagyon tetszett a könyvben, hogy az epilógusban az író egy menekítési gyakorlaton szerezett élményeit írja le, ahol ő játszotta a védett személyt.

Most pedig következzék a kedvenc részem, amely egy Abajpusztai lovas program után hangzott el a védett személy és a testőre között:
„- Tud lovagolni?
- Városi gyerek lévén lovakkal viszonylag ritkán találkozom… - „feleli a testőr.
- Mit tett volna, ha lovagolni akarok?
- Akkor valószínűleg nagyon gyorsan megtanulok.”

Mert a jó testőr mindent megold :-)

Végül pedig következzék egy rejtvény:
Miért nem hordhat egy testőrnő szoknyát?

Megfejtés a következő bejegyzésben...
 

1 megjegyzés:

  1. Úgy vélem a csendesebb fajta lennék, aki inkább nem szólna egy szót sem a testőreihez, sőt kényelmetlenül érezné magát a körükben.
    A könyv egyébként érdekesnek tűnik, ám ettől még nem fog első lenni a listámon (mert azt a helyet már a Sárkányok tánca foglalja el). ;)

    Te hegedülsz? Azért akadnak számomra még meglepetések veled kapcsolatban. :D

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.