2012. december 29., szombat

Bejgli



Még soha életemben nem sütöttem bejglit eddig, de még csak oda sem figyeltem, amikor Anyukám sütött. Így egy kicsit megrémültem, mikor a Párom előállt az ötlettel, hogy próbáljunk idén sütni egy adagot. Szerencsére a munkatársaim a segítségemre siettek egy jó és könnyű recepttel. Mégpedig az Andi konyhája oldalról:

Fél adaggal indítottunk (3 rúd), bár nehezítette a dolgot, hogy a Párom időnként teljes mennyiséget diktált a hozzávalókból, (Ő volt a kuktám) így nagyon oda kellett figyelnem :-)

Mák töltelék:
2,5 dl vizet 250 g cukorral jól felforralunk és ráöntjük 425 g mák, 75 g zsemlemorzsa, és sok citromhéj keverékére. Szépen össze kell keverni és jól kihűteni. (Andi azt írja a receptjénél, hogy célszerű előző nap megcsinálni, de igazából gyorsan kihűlt, mire a tészta elkészült, addigra pont jó lett.) 

Szóval, amíg a töltelék hűlt, nekiláttunk a tésztának. Fogtam a kimért hozzávalókat és a következő sorrendben beleszórtam a kenyérsütő gépembe:
1 dl hideg víz
0,5 dl hideg cukormentes főzőtejszín
1 tojássárgája
5 g só
125 g margarin
63 g zsír
450 g liszt (még tettem hozzá 3 vagy 4 evőkanállal menet közben, hogy ne ragadjon)
50 g cukor (Én kristálycukrot használtam)
Fél tasak szárított élesztő


Ezt a kenyérsütővel szépen megdagasztattam, majd 20 percre hűtőbe tettem.
Ezután fogtam a tésztát és 3 egyenlő részre vágtam. (a 3 rúdhoz) Egy-egy darabot 20*25 cm-es téglalappá kell nyújtani. (Lehet nevetni, Mi konkrétan lemértük, biztos, ami biztos) Ha ragad, lehet még gyúrni hozzá lisztet, de amúgy nem szabad lisztezni sem a deszkát, sem a tésztát nyújtáskor, mert akkor nem lesz szép fényes.
Amikor kinyújtottam, szép egyenletesen elosztottam rajta a töltelék harmadát, majd feltekertem, úgy hogy a tészta vége alulra kerüljön. Amikor elkészült a 3 rúd lekentem őket tojássárgájával és hagytam száradni. 

Még este le kell kenni tojásfehérjével, és másnap reggel kell sütni, addig viszont hideg helyen kell tárolni, de nem hűtőben.
Így nézett ki reggel (már jól látható a térkép minta):

Aztán már csak jól megszurkáltam végig. Teljesen a tészta aljáig át kell böködni, hogy a gőz ki tudjon jönni és ne repedjen meg. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 190 fokon sütöttem 25-30 percig.
Így nézett ki sütés után:


Nagyon örültem, mert abszolút nem repedt meg (bár lehet, hogy ez a kezdők szerencséje) és még finom is volt. Annyi megjegyzést fűzött még hozzá a Párom, hogy jövőre inkább tejjel csináljuk a mák tölteléket, mert úgy finomabb, mint vízzel.


Szóval nagyon köszönöm Andinak a receptet. Nézzetek be hozzá nyugodtan, Én már mást is sütöttem a honlapjáról és eddig mindig sikert arattam a receptjeivel.


2 megjegyzés:

  1. Nyami! :) Gusztusos lett, gratulálok hozzá. A Juli mondjuk nem készített bejglit idén, de helyette sütött gyümölcskenyeret, ami nagyon finom. Az ajándékba szánt puncstortájáról pedig ódákat tudnék zengeni... :D
    Szóval elismerésem a hölgyeknek!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta! Egyébként nem hiszem, hogy van nagyobb bejgli imádó kis hazánkban mint én! :D

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.