2011. november 28., hétfő

Egy kis kitérő…

A most következő könyv nem szerepel a listámon. Kizárólag egy ember okolható e kilengésemért. A Könyvtáros Néni. Ugyanis mikor elmentem könyvtárba, hogy kikölcsönözzem Asimov Acélbarlangok című könyvét, megkérdezte Tőlem, hogy olvastam e már Asimovot. Mikor mondtam, hogy még nem, rám nézett „akkor ne ezzel kezdje” és elrobogott a polcok közé, és mikor visszatért a következő könyv volt a kezében:

Isaac Asimov: Én, a robot

„A robotika három törvénye:
  1. A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen.
  2. A robot engedelmeskedni tartozik az emberi lények utasításainak, kivéve, ha ezek az utasítások az Első Törvény előírásaiba ütköznének.
  3. A robot tartozik saját védelméről gondoskodni, amennyiben ez nem ütközik az Első és Második Törvény előírásaiba.
                                           A robotika kézikönyve,
                                                    56. kiadás, 2058”

Története:
Az Amerikai Robot- és Gépember Rt. robotpszichológusa dr. Susan Calvin nyugalomba készül vonulni. Ez alkalomból oszt meg néhány történetet az Interplanetáris Lapkiadó olvasóval.

1. Robbie:
Robbie a Weston házaspár kislányának, Glóriának nörsz robotja, akit arra a célra szerkesztettek, hogy kisgyerekekre vigyázzon. Glória túlságosan is megszereti Robbiet, senki mással nem hajlandó játszani, ezért a szülők úgy döntenek, hogy eladják a robotot. Ez azonban nagyon megviseli Glóriát…

2. Körbe-körbe:
A történet a Merkúron játszódik, ahol Gregory Powell és Michael Donovan egy zavarodott robotot próbál magához téríteni az Első Törvényre támaszkodva.

3. Logika:
Powell és Donovan a legújabb ZsN-i robotot próbálják meggyőzni arról, hogy ők szerelték össze. Ő azonban úgy gondolja, hogy mivel semmi sem teremthet önmagánál tökéletesebbet, őt valami magasabb rendű hatalom hozta létre. A Mester…

4. Fogd meg a nyulat:
Powell és Donovan többtagú robot (1 robot irányít 6 másikat) problémákat igyekszik kiküszöbölni egy aszteroid bányában.

5. Te Hazug!
A HRB robot összeszerelésekor valami hiba történik, ezért gondolatolvasó lesz. Susan Calvin társaival ennek okát keresi, miközben a robotról kiderül, hogy hazudós, mindenkinek azt mondja, amit hallani akar.

6. Az eltűnt robot:
A Hiper Bázison korlátozott értékű Első Törvénnyel készült NSZ-10-t hoznak létre, aki el akar szökni és beáll 62 db azonos kinézetű hagyományos robot közé. Őt kell megtalálnia dr. Calvinnak.

7. A Csillagokba!
Donovan és Powell akarata ellenére részt vesz az első kozmikus ugráson egy új űrhajó segítségével.

8. Bizonyíték:
Stephen Byerley polgármesternek jelölteti magát, ám egyik ellenlábasa elterjeszti róla, hogy robot…
Na. Ez az a történet, amiért érdemes volt elolvasni a könyvet!

Kedvenc szereplő: Stephen Byerley

Kedvenc idézet:
„A robotika törvényei nem tesznek különbséget bűnös és ártatlan ember között. A robot nem döntheti el, hogy egy ember halált érdemel-e vagy sem. Ez nem rá tartozik. Nem okozhat kárt emberi lényben, akár angyal, akár ördög az illető.” (Alfred Lanning)

Mint kiderült számomra, ez a könyv tartalmaz még egy utolsó fejezetet, amit azonban az általam olvasott 1966-os kiadásból még kihagytak. Hm!



Hát nem szerettem meg Asimovot. Nem azt mondom, hogy nem volt jó könyv, de egy kicsit sok volt a robotokból és azt hiszem, az Acélbarlangok előtt most elolvasnék valami mást…


3 megjegyzés:

  1. Szia!

    Régen magam is olvastam Én a Robot novellákat Asimov bácsitól, a Galaktika füzetek révén. Jómagam még azt a nehezen fogyasztható Alapítvány sorozatot is átrágtam, bár manapság alig emlékszem a tartalmára.
    A leírásod a könyvről egyébként továbbra is nagyon jó, a kedvenc idézetek mindig megragadnak. :) Egyszóval kedvet tudsz adni a könyv olvasásához.
    Tudtommal nem rajongsz a sci-fikért, szóval nagy lépés volt a részedről Asimovot választani a listába. Az Acélbarlangokat még nem olvastam, kíváncsian várom majd a leírását.
    Nyugi, tudom, hogy most nem az jön. ;)

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Melyik könyvtáros néni volt? :D Szegénykém, nem csodálom, hogy nehéz volt átrágnod magad. :) Mondjuk én ezeket nem olvastam, csak az Alapítvány trilógiát, plusz még valami robotos regényt, de csak annyira emlékszem, hogy a Marson játszódott és nyomoztak. Elég unalmas volt a számomra. :) Ezzel nem Asimov érdemeit akarom kicsinyíteni csupán azt akarom kifejteni, nem vagy egyedül azzal, ha nem igazán nyerte meg tetszésedet. :) Kíváncsian várom a következő könyvbeszámolót! :)

    VálaszTörlés
  3. Szia!

    Na, én is készítettem blogot magamnak. :) Itt megtalálod: juliekonyvei.blogspot.com
    Egyébként, mikorra várható új beszámoló? :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.