2011. november 19., szombat

Az első könyv

Thomas Keneally: Schindler bárkája


A könyv megtörtént eseményeket dolgoz fel a történelem egy sötét korszakából. Az Keneally a történetet regény formájában írta, túlélők, Schindler üzleti partnereinek és barátainak beszámolói és Schindler iratanyagai alapján.

Története:
Oskar Schindler nagy üzlet reményében utazott Krakkóba, amikor a németek megszállták Lengyelországot a II. Világháború idején. Deutsche Emailwaren Fabrik nevű zománcedénygyárát (később lőszergyárát) az olcsó zsidó munkaerőre alapozva működtette. Köszönhetően annak, hogy rendszeresen vacsorázott és italozott együtt magas beosztású SS vezetőkkel, és kedveskedett nekik drága ajándékokkal, gyára számára könnyedén szerzett megrendeléseket a német hadseregtől. „Rendíthetetlenül hitt benne, hogy vesztegetésen kívül ivászattal lehet legkönnyebben kioldozni a bürokrácia gordiuszi csomóját.”
Az idő előrehaladtával – látván a zsidókkal történő kegyetlenkedéseket – kiábrándult a rendszerből és elhatározta, hogy minden erejével annak megdöntésére fog törekedni.
A Plaszówi kényszermunkatáborból átjáró munkásai számára gyára területén létrehozott egy altábort, hogy megkímélje őket a Plaszówban szokásos kínzásoktól és váratlan kivégzésektől.
Amikora háború vége felé a németek elkezdték felszámolni a koncentrációs és a kényszermunkatáborokat, halálba küldve azok lakóit – hogy eltűntessenek minden nyomot maguk után – Schindler gyárát is fel akarták oszlatni. Ekkor Schindler kitalálta, hogy – időhúzás céljából – Csehszlovákiába költözteti a gyárát. Hosszas utánajárást követően megkapta az ehhez szükséges engedélyeket, s összeállíthatott egy listát, azokról a munkásokról, akiket magával akart vinni.
Csehszlovákiában, remélve, hogy a háború mihamarabb véget ér, a túlélésre játszottak és csak látszat termelést folytattak.
A háború végén megmentett zsidó munkásai segítettek neki a menekülésben, majd élete végéig támogatták.

Kedvenc szereplő:
Természetesen Oskar Schindler, aki merész húzásaival 1200 zsidó éltét mentette meg.

Kedvenc idézet:
  1. „A sors nem végtelenbe nyúló kötél. Inkább gumiszalag. Minél nagyobb erővel törtet előre az ember, annál kegyetlenebbül rántja vissza a kiindulóponthoz.” (Hans Schindler/ Oskar Schindler apja)
  2. Megmentett munkásai egy aranygyűrűt csináltak Schindlernek búcsúzóul, melybe a következő idézetet vésték: „Aki egyetlen ember életét megmenti, az egész világot menti meg.”

3 megjegyzés:

  1. Amikor megemlítetted, hogy ezt fogod elolvasni, meg akartam kérdezni, hogy ez-e az a regény, amiből filmet készített anno Spielberg. Most már tudom az ismertetőd után, hogy igen. :) A filmet nem láttam, csak hallottam róla, és nem is biztos, hogy mostanában meg akarom nézni.
    Szerintem az ismertető jól sikerült és a két idézet is nagyon jó. :) Hajrá!

    VálaszTörlés
  2. A leírás érdekes, a könyv szintén az lehetett. Egyszer talán még én is elolvasom, bár őszintén megvallom a hangulatom jelenleg sokkal könnyedebb olvasmányt kívánna. :)
    Az idézetek szuperek.
    Várom a következő könyv bemutatóját.

    VálaszTörlés
  3. Nem vagyok a háborús kötetek kedvelője (Jesszus, aki olvassa hozzászólásaim, még azt szűri le, hogy nem is szeretek semmit, pedig de xD), viszont öcsémnek szerintem tetszene ez a kötet, úgyhogy ajánlani is fogom neki, hátha kedvet kap hozzá. A bejegyzés jó, tömör és lényegretörő. A felépítése is tetszik, és a két választott idézet is.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.