2012. július 1., vasárnap

Emily Brontë: Üvöltő szelek


Az, hogy nem tetszett, enyhe kifejezés. Két hónapomba tellett, mire nagy fogcsikorgatva sikerült elolvasnom. Utánanéztem, hogy mások hogy nyilatkoznak róla és meglepő módon van aki szereti. Minden tiszteletem az övék, sajnos engem nem hódított meg ez a könyv.

Történet:
Lockwood úr birtokot bérel Heathclifftől, aki - valahányszor találkoznak - roppant barátságtalanul viselkedik vele. Lockwood megkéri a szolgálóját, Nellyt, hogy meséljen neki Heathcliffről.  
Nelly elbeszélése szerint az öreg Earnshaw egy nap egy talált gyerekkel állít haza, akit elnevez Heathcliffnek. Két gyermekével – Catherine és Hindley – együtt neveli tovább a kis jövevényt. Míg Catherine egyből megszereti őt, Hindley kezdettől fogva utálja. Mikor az öreg meghal, Hindley lesz az úr a háznál, így Heathcliff szolga sorsba kényszerül.
Catherine annak ellenére, hogy beleszeret Heathcliffbe, egy közeli birtok örököséhez, Edgar Lintonhoz megy feleségül. Ekkor Heathcliff évekre eltűnik. Mikor visszatér, elbizonytalanítja Catherinet, aki belebetegszik a férje és Heathcliff közti őrlődésbe. Ráadásul Heathcliff megszerzi Hindley birtokát, majd elcsábítja Edgar húgát, Isabellát, aki már túl későn jön rá, hogy miféle emberbe szeretett bele.
Catherine 7 hónapra szül egy kislányt, Cathyt, majd a szülés után meghal. Isabella megszökik Heathclifftől és egy fiút szül, akit Lintonnak nevez el. Isabella halála után Heathcliff magának követeli Lintont és fejébe veszi, hogy összeházasítja Cathyvel, így Edgar minden vagyona az ő kezébe kerül. Linton fiatalon meghal. Apja Heatchliff szép lassan beleőrül Catherine hiányába és ő is meghal.
A sok borzasztó esemény hatásán már az sem enyhített számomra, hogy a végén Cathy megtalálja a boldogságot Hareton oldalán, aki egyébként Hindley fia. 

Sajnos elég sokszor nem értettem, hogy ki kivel van, és ezért vissza kellett lapoznom. Nagyon nyomasztó könyv, tele gonosz emberrel, bántalmazással, elnyomással. Nem tett jót a lelkemnek, így itt és most megfogadom, hogy soha többet nem fogom elolvasni…

1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.