2012. március 14., szerda

William Shakespeare: Sok hűhó semmiért

Iskolás koromban nem sok kötelező olvasmányt olvastam el, ezért többek között Shakespeare is kimaradt az életemből. Így arra gondoltam, hogy a Könyvmoly Párbajnak köszönhetően itt a ragyogó alkalom, hogy ezen szépítsek egy kicsit…
A következő összefoglalóm egy kicsit tömör lett, de nem akartam kihagyni egyetlen lényeges információt sem. 

Történetünk Messinában játszódik. Don Pedro, Arragonia hercege két barátjával Claudioval és Benedekkel háborúból hazatérve megszállnak Messina kormányzójánál, Leonatonál. Claudio egyből beleszeret Leonato lányába Heroba, akit feleségül is kér. Az esküvőt egy héttel későbbre tűzik ki. Addig is, hogy ne unatkozzanak Don Pedro „herkulesi” munkába fog. Claudio, Leonato és Hero segítségével össze akarja boronálni a házasságellenes Benedeket a házasságellenes Beatrice-szel (Leonato unokahúgával).
Először úgy intézik, hogy Benedek egy bokorban lapulva „véletlenül” végig hallgathassa, amint Leonato és Claudio azt ecseteli Don Pedronak, hogy Beatrice mennyire szerelmes Benedekbe. Aztán Hero társalgónőjével beszélget arról, hogy Benedek szereti Beatrice-t, miközben Beatrice a közelben hallgatózik.
De nem csak ők mulatják mesterkedéssel az időt. János gróf, Don Pedro öccse fejébe veszi, hogy megakadályozza Claudio és Hero házasságát. Egyik embere (Borachio) Hero társalgónőjét, Margitot ölelgeti Hero ablakában, így amikor Claudio „véletlenül” arra jár, azt hiszi, hogy menyasszonya megcsalja…
Ezért mikor eljön az esküvő napja, a násznép előtt elutasítja Herot, és feslettnek nevezi. A lány a vádak hallatán elájul. Claudio faképnél hagyja az oltárnál.
A pap tanácsára elhintik, hogy Hero belehalt a vádakba.
Mikor János gróf elszökik, az embere Borachio mindent bevall. Leonato azt  mondja, hogy megbocsát Claudionak ha az feleségül veszi testvérének lányát aki szakasztott mása Heronak. Claudio elfogadja ezt. Az esküvőn Hero álarcban jelenik meg, és csak az után fedi fel magát Claudionak, hogy feleségül vette őt. Mindenki boldog, mikor kiderül, hogy Hero nem halt meg.
Benedek és Beatrice rájönnek, hogy átverték őket. Ám a tréfa során egymásba szerettek, így végül Benedek nőül kéri Beatricet.

Kedvenc szereplő: Benedek

Kedvenc idézetek:
„Szívedben akarok élni, öledben meghalni, és szemedbe temetkezni…” Benedek
„Boldogok, akik meghallják, mi a hibájuk és jóvátehetik.” Benedek

4 megjegyzés:

  1. Én nagyon szeretem ezt a vígjátékot. :) Nekem is kedvencem Benedek, na meg Beatrice. :) Érdemes azt a filmverzót megnézni (ha még nem láttad), amiben Kenneth Brannagh, Denzel Washington, Keanu Reeves játszik. :D Fantasztikus a szereposztás, na meg persze a szöveg és a színészi játék is remek. :)
    Egyébként nekem az a kedvenc részem, amikor Benedek felsorolja, milyen számára az ideális nő (... és a haja legyen olyan, amilyennek isten teremtette :D )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Láttam már a filmet, de valószínűleg újra meg fogom nézni. :-)

      Törlés
  2. Valóban a Kenneth Brannagh rendezésében készült feldolgozás a legjobb, de ez nem is csoda, hiszen őt amúgy is nagy Shakespeare rendezőnek tartják. :) A begyejzés egyébként nagyon informatív, tömörsége ellenére is, és jók az idézetek. ;)
    Na lehet, én is előveszem azt a filmet.

    VálaszTörlés
  3. Ugyanaz a problémám itt is, mint a Robin Hood naplónál is, szívesen olvasnék többet a könyvekkel kapcsolatos érzéseidről, hogy mit váltott ki belőled, miket tartasz a legnagyobb erősségeinek és miket a gyengéinek, és kevesebbet a cselekmény részletezéséről.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.