2013. október 11., péntek

Vicki Myron és Bret Witter: Dewey, A könyvtár macskája



„Könyvmolyok volnánk mindannyian? Legyünk azok! Kapjuk el a könyvolvasó lázat.”
Vicki Myron


Ez nem az a tipikus harsányan röhögős könyv - bár vannak benne vicces részek is - hanem egy igaz történet egy macskáról, aki az Iowa állambeli Spencer városában élt a könyvtárban, legtöbbek nagy örömére.

Deweyt (teljes nevén Könyvmoly Dewey, vagy, ahogy Spencerben mondják Dewey Readmore Books) 1988. január 18-án a könyvtár könyvledobójában találta meg Vicki Myron, az igazgató. A kiscica akkor alig néhány hetes volt. Hosszas tanácskozás után a személyzet úgy döntött, hogy megtartják őt. Mint egy nagy család együtt gondoskodtak Dewey-ról, aki innentől otthonának tekintette a könyvtárat és „szigorú időbeosztás szerint” élte életét a polcok között. Mint például:
„7:30: Mama megérkezik. Reggelit kérni, de nem túl hevesen.”
„9:00-10:30: Ajtó nyitva. Üdvözölni a látogatókat. A kedvesek nyomába szegődni, az utálatosakat levegőnek nézni…”
Persze nem mindenki nézte jó szemmel, hogy egy macska sétál fel-alá a könyvtárban. Időnként panasz leveleket kaptak egyik-másik olvasótól, de ahogy Dewey megtanulta, hogy kinek érdemes az ölébe ülni és kit kell nagy ívben elkerülni, úgy rendeződtek ezek a gondok. Sőt, Dewey egyre több új látogatót vonzott a könyvtárba. A közösség részévé vált, részt vett a gyerekeknek tartott felolvasásokon, foglalkozásokon, mindenkihez volt egy kedves dorombolása. A híre igen messzire eljutott, szerepelt újságokban és még egy Japán forgató csoport is megörökítette egy napját. Íme az erről készült videó:

Dewey 19 éven át hozott vidámságot és szeretetet a könyvtár dolgozóinak és látogatóinak életébe. Sokaknak a szívéhez nőtt. Vicky karjai között halt meg, s egyik kedvenc játékszere, Marty egér társaságában hamvasztották el, hogy ne legyen egyedül.
„Majd Kay bedobta az első lapát földet, és mindörökre eltemette Dewey hamvait a gyerekkönyvtár ablaka előtt… Ahogy Kay visszatette a köveket Dewey végső nyughelyére, felnéztem, és láttam, hogy a kollégák ott állnak az ablakban, és némán néznek bennünket.”

A spenceri könyvtárnak jót tett Dewey jelenléte. Állítólag Amerikában több olyan könyvtár is van, ahol macskát tartanak. Én simán el tudnám képzelni, hogy a Minervában is szaladgáljon egy. Lehet, hogy akkor nem csak „leadnám a rendelést” a pultnál, hanem a polcok között a macska által kísérve választanék magamnak könyvet.

Spencer város könyvtárának honlapja:
A könyv honlapja:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.